B12-vitamin a fáradékonyság csökkentésére

A B12-vitamin vagy más néven kobalamin egy vízben oldódó vitamin, ami megtalálható számos közönséges élelmiszerben. A B12-vitaminnak fontos szerepe van a DNS-szintézisben, annak hiánya pedig vérszegénységet, illetve neurológiai zavart okozhat. A B12-vitamin egyik tünete a vérszegénységgel összefüggő fáradékonyság, ami B12-vitamin kiegészítők szedésével nagyszeráen enyhíthető és megszüntethető. Azonban figyelembe kell venni azt is, hogy ha gyanítjuk, hogy B12-vitamin hiányban szenvedünk, akkor először keressük fel orvosunkat, aki javasolni fog egy terápiát, melyek érdemes követni.

A B12-vitamin forrásai

A B12-vitain többnyire megtalálható a húsokban és a tejtermékekben, valamint a gabonapelyhekben és a vegetáriánus “húskészítményekben”. Ez egy vízben oldódó vitamin, de ellentétben más víben oldód vitaminokkal, amelyek kiválasztódnak a vizeletben, a B12-vitamin képes  májban tárolódni. Az ajánlott napi bevitel növekszik az életkor előrehaladtával, illetve a terhes vagy szoptató nők esetében, de általában 2,4-2,8 mcg-ot kell fogyasztani naponta.

A B12-vitamin hiánya

A B12-vitamin a szervezetben kölcsönhatásba lép a tetrahidrofoláttal és együttesen dezoxitimidin trifoszfátot szintetizálnak, amely egyike a négy DNS-nukleotidnak. A B12-hiány tehát akadályozza a DNS-szintézist. Ez okozza a csökkent vörösvérsejtek számát is, aminek következménye a vérszegénység, ez pedig fáradékonysággal, gyengeséggel és székrekedéssel jár együtt. A súlyos B12-vitamin hiánya idegrendszeri zavart, a kezekben és a lábakban jelentkező bizsergést, feledékenységet és depressziót okoz. Mivel azonban a B12-t a máj képes tárolni, ezért a hiány kialakulása akár évekig, évtizedekig is eltarthat.

A B12-vitamin hiánya jellemzően a rossz felszívódás és a nem megfelelő táplálkozás következtében alakulhat ki. A rossz felszívódás vészes vérszegénységet, coeliakiát és Chron-betegséget is okozhat, amelyeket csak komoly kezelésekkel lehet gyógyítani.

OCSO 100% RDA B-vitaminkomplex tabletta 30db

OCSO 100% RDA B-vitamin komplex tabletta 30db

A B-vitaminok a bőr, a haj és a körmök egészségének fenntartásában is szerepet játszhatnak.

Ár: 950 Ft
Megnézem

BioCo B-vitamin komplexFORTE 100 db

BioCo B-vitamin komplex FORTE 100 db

A készítmény magas dózisban tartalmaz B-vitaminokat és kolint, ezáltal aktívan járul hozzá szervezetünk B-vitamin szükségletének fedezéséhez.

Ár: 2990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!